Activiteit

Oorlogsverhalen op De Nieuwe Ooster 5 mei 11.00 uur

zondag 5 mei 2024 , 11:00 - 12:30 uur
Illustration

Tijdens een wandeling over Begraafplaats De Nieuwe Ooster krijgen oorlogsslachtoffers een gezicht door middel van persoonlijke verhalen.
Op zondag 5 mei om 11.00 uur organiseert de gemeentelijke begraafplaats De Nieuwe Ooster een wandeling langs oorlogsmonumenten en -graven.

De Nieuwe Ooster heeft verschillende gedenkmonumenten met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Monumenten die herinneren aan mensen die hun leven lieten tijdens de oorlog, zoals het Monument voor de 18 gefusilleerden  of het Ereveld van de Gevallen Geallieerde Militairen. Of graven van hen die ondanks het nemen van grote risico’s de oorlog hebben overleefd, maar een levenswerk hebben gemaakt van het waarschuwen van generaties na hen.

Tijdens de rondleiding wordt stilgestaan bij de gedenkmonumenten. Door middel van persoonlijke verhalen krijgen slachtoffers een gezicht en de aandacht die ze verdienen. Zoals verzetsstrijder Wouter Verkerk, de Joodse verzetszussen Mien en Nel Pooters, Johannes Roest die bezweek aan de gevolgen van arbeidsinzet in Duitsland of Dina van der Flier die het onschuldige slachtoffer werd van beschietingen op de Dam op 7 mei 1945, na de capitulatie van de bezetter.

De gratis rondleiding duurt anderhalf uur en wordt gegeven door Eveline van Emmerik.
Aanmelden is gewenst via m.smeding@amsterdam.nl

Bij grote belangstelling zal om 14.00 uur nog een rondleiding starten.

Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Thema
verhalen achter de oorlogsmonumneten
Deel dit: