Gratis aangeboden

Bakje tijgerwormen aangeboden

Spullen voor huis, tuin, kantoor > Tuinbenodigdheden
Beschrijving

Tijgerwormen voor eigen compost

Als je zelf compost wil maken van je groentesnijdsels, koffiedik en fruitschillen in je tuin of op je balkon, dan kun je van mij een bakje met een paar tijgerwormen krijgen. Zo ben ik ook ooit begonnen. Nu heb ik een compostvat vol met wormen waar ik veel compost uit kan halen. Ook is mijn afvalstroom veel kleiner geworden.

Je kunt het best eerst even een begin maken, de wormen moeten natuurlijk wel iets te eten hebben. Neem een krat, een bak of een ton en gooi daar je rauwe (ongekookte) keukenafval in, zoals klokhuizen, aardappelschillen, bloemkoolsnijdsels, maar ook koffiedik en losse thee. Knip of snij het klein (grote broccolistronken kunnen snottig worden). Denk aan de wormen: wat zouden ze lusten en wat niet. Bij mij werken bananenschillen, ui en knoflook en soms een laagje tuinafval prima.

Wormen lusten geen bereid voedsel: geen brood, geen pizza, geen vlees en vis, geen aangemaakte salade met zout en mayo. Ook geen citrusschillen, dat gaat gek blauw schimmelen. Dat moet allemaal bij het restafval (tenzij er een GFE-bak in jouw buurt staat, dan mag het daarin!) Ik doe er zelf ook geen snijbloemen in, omdat ik denk dat daar gifstoffen in zitten. Klein tuinafval uit eigen tuin vertrouw ik wel.

Wat mag er dan wel/niet in? Gebruik gewoon je gezond verstand. In geval van twijfel: geef het niet aan de compostwormen, maar gooi het bij het restafval. Als je er iets in hebt gegooid dat er toch niet fijn uitziet, dan haal je dat er gewoon weer uit. Overigens vind ik alle bijkomende pissebedden, slakken, vliegjes en spinnetjes ook heel goed en biodivers. Mooi voer voor de vogels en de egels.

Veel succes en laat maar weten als je wat wormen wil afhalen. Ik heb er honderden! 

Geplaatst op 2 juni 2021, 15:21 uur
Deel dit: