Bericht

Stem op de Buurttuin!

Geplaatst op 20 januari 2021, 22:39 uur

Tussen de Hugo de Vrieslaan en Park Frankendael ligt een lange en groenstrook, bestaande uit enkele bomen, struiken en gras. De strook ontneemt niet alleen het zicht op het park, het is ook een plaats waar veel zwerfafval te vinden is. Door een deel ervan te gaan gebruiken als gezamenlijke moestuin, ontstaat er een binding tussen de groenstrook en het park. Deze tuin slaat een brug tussen het park en de Hugo de Vrieslaan. Het betrekt de groenstrook zichtbaar bij het park. De tuin sluit aan bij de schooltuinen en moestuinen die al aanwezig zijn in het park, maar stelt deze open voor buurtbewoners. Daardoor ontstaat er bovendien bij omwonenden en betrokkenen een ‘agency’ over de groenstrook.  
 
De tuin is een initiatief van kerkgemeenschap De Bron, die haar kerkgebouw wil inzetten voor het welzijn en welbevinden van de Watergraafsmeer, en in haar directe omgeving aan de slag wil om de buurt mooier en socialer te maken. Het project valt onder de verantwoordelijkheid van René Visser, die in De Bron ‘predikant voor de buurt’ is. We beginnen met het markeren van een stuk van de groenstrook vanaf het kerkgebouw De Bron, met een lengte van 30 meter en een breedte van 6 meter. De struiken worden er uitgedund en de grond bewerkt zodat deze gebruikt kan worden voor het kweken van groente en eenvoudig fruit. Rondom de tuin wordt een afrastering geplaatst. Bovendien wordt er een kleine container geplaatst waar eenvoudige materialen kunnen worden bewaard, en koffie en thee kan worden geschonken. 

Stem via Oost Begroot
 
Het doel is om er een echte gezamenlijke tuin van te maken. Voordat we het project starten, wordt in de buurt bewoners geworven om mee te doen. Daarnaast wordt er via de bekende maatschappelijke instellingen in de Watergraafsmeer participanten geworven. Ze kunnen zich aanmelden om te participeren in een ‘groenteam’, bestaande uit 50 personen. Dit groen team staat juist ook open voor mensen zonder groot sociaal netwerk, die afgekeurd zijn, en voor mensen die eenzaam zijn. Deze 50 personen werken in ploegen van 8 twee keer per maand in de tuin on der coördinatie van iemand met kennis van groen, natuur, koken, en een passie voor maatschappelijk werk. Na een eerste bijeenkomst gaat dit team aan de slag om samen de tuin te onderhouden. We kiezen daarbij voor makkelijk te onderhouden groenten, die een op niet al te lange termijn oogst opleveren. Deze oogst kan worden uitgedeeld onder leden van het groen team. Door ook voor kleine groepen kookcursussen te organiseren, waarbij gebruik kan worden gemaakt van de keuken van het kerkgebouw van De Bron, kunnen de participanten leren creatief om te gaan met deze groenten uit eigen tuin. Wat overblijft van de oogst wordt via een weggeefkastje bij de ingang van de tuin aangeboden aan mensen in de wijk die moeilijk kunnen rondkomen. Op deze wijze heeft deze tuin ook een sociale functie voor mensen die verder niet bij het project betrokken zijn. 
 
Voor het team kan kerkgebouw De Bron de uitvalsbasis zijn. Ter ondersteuning van het project wordt er in de kerkzaal lezingen en workshops georganiseerd over tuinieren, koken en eten. Uiteraard zijn hierbij ook andere buurtbewoners welkom, naast de leden van het groenteam. Er is in de kerkzaal uiteraard ook alle ruimte om samen te eten, voor onderlinge ontmoeting en voor persoonlijke gesprekken met de begeleider (maatschappelijk werker), en, indien daar behoefte aan is, stilte en meditatie. De begeleider zal bij hulpvragen de juiste hulpverlening inschakelen.    
 
Op termijn kan de tuin verder groeien langs de Hugo de Vrieslaan, om ook ruimte te bieden aan andere groenten, fruit en sierbloemen. Indien een en ander aanslaat, zou ook een speciale ruimte gemaakt kunnen worden waarin groencursussen en kookworshops gegeven kunnen worden, een werkplaats, waar het een en ander gerepareerd kan worden (repair café), een terras waar koffie en thee gedronken kan worden, een keuken waar taart gemaakt kan worden en de groenten verwerkt kunnen worden. Op deze manier kan het project uitgroeien tot een plaats waar ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen, en ervaring op kunnen doen. 

Illustration
Een impressie van de buurttuin
Deel dit: