Bericht

Bestrijding eikenprocessierups

Geplaatst op 19 mei 2021, 10:19 uur

Gespot op de Rozenburglaan (parallel aan de Gooiseweg bij Betondorp) een tractor die een flinke nevelstraal (hoe zeg je zoiets) tegen de bomen spoot. "Biologische bestrijding eikenprocessierupsen," stond er op het bord. Ik heb zelf nog nooit last gehad van de brandharen van deze rupsen, maar ik ken wel heftige verhalen van mensen die even onder een eikenboom waren gaan zitten... Ze werden gek van de pijn en de jeuk. Even opletten de komende tijd!

Op internet lees ik dat de biologische bestrijding met microscopisch kleine wormpjes (aaltjes) gaat. Die worden blijkbaar met een vloeistof verneveld en op de bomen gespoten. De wormpjes dringen de rups binnen, die vervolgens het loodje legt. 

Zoals wel vaker is de bestrijding van ongedierte niet onomstreden. Van deze methode zegt bv. de Vlinderstichting dat ook andere rupsen (van onschadelijke vlinders) gedood worden. Daardoor hebben de vogels weer minder te eten.

De eikenprocessierups kan ook bestreden worden door nestkasten voor mezen op te hangen. Koolmezen, pimpelmezen en andere vogels zijn namelijk gek op deze rupsen. Die voeren ze met tientallen aan hun jonkies in die nestkasten. Klinkt veelbelovend. Hieronder wat sites die ik gevonden heb. 

 

https://www.rivm.nl/eikenprocessierups

https://www.plantenziektekunde.nl/klein-sub-aaltjeseikenprocessierups/

https://www.gemeente.nu/ruimte-milieu/biologische-bestrijding-eikenprocessierups-schadelijk/ 

Deel dit: