Bericht

Help het mini-burgerberaad over het klimaat!

Geplaatst op 18 oktober 2021, 11:54 uur
Illustration

Het mini-burgerberaad over het klimaat gaat bijna van start.

Iedereen die wil, kan kennis, ideeën en informatie over hoe we de Amsterdamse klimaatdoelen kunnen halen, delen met het mini-burgerberaad. Amsterdam wil in 2030 minimaal 55 procent minder CO₂ uitstoten dan in 1990. 100 ingelote Amsterdammers gaan samen extra maatregelen bedenken om dat te halen, van 1 tot 16 november. Tot en met 27 oktober kun je hier je  input aanleveren om deze 100 Amsterdammers op weg te helpen.

Wil je meer achtergrondinformatie over het burgerberaad, Jelmer Mommers van De Correspondent heeft hierover een heel goed en informatief stuk geschreven. 

Zelf heb ik zes tips aan de Amsterdamse 100 gestuurd:

Tips voor het Burgerberaad

De gemeente zoekt 100 Amsterdammers om mee te denken over klimaatmaatregelen in een zogeheten burgerberaad. Geef u op, staat er in de gemeentelijke nieuwsbrief, maar helaas kan ik nergens een aanmeldformulier vinden. Misschien is de groep inmiddels al samengesteld (ja dus), maar daarom niet getreurd en hier wat tips voor het klimaatburgerberaad.

Tip 1: Haaf hand! 

Zorg voor handhaving van bestaande regelgeving. Er bestaan namelijk allerlei wetten en regels die goed zijn voor het klimaat, maar die niet of nauwelijks worden gecommuniceerd, laat staan gehandhaafd. Zo moeten in 2023 alle kantoren minimaal energielabel C hebben, terwijl zeker de helft nog niet zover is en dat ook niet gaat redden. Help die kantooreigenaren dan om die deadline wel te halen.

Persoonlijk ben ik ook voor het terugplaatsen van de flitsapparaten op het fietspad tegen scooters, want ze rijden als vanouds weer langs mij heen. Met de boetes kun je de handhaving toch gedeeltelijk financieren, niet dan? Het levert in elk geval frissere lucht op voor de fietsers.

Belangrijk: Organiseer die handhaving goed. Bedenk tevoren welke regels je zou moeten handhaven, waar behaal je de meeste klimaatwinst (laaghangend fruit). Check even bij een paar oud-bestuurders,  -raadsleden en voormalig topambtenaren, zij hebben vaak wetten en regels opgesteld die niet (goed) worden uitgevoerd. Sommigen hebben ook spijt dat ze destijds zaken hebben laten liggen die ze nu alsnog zouden willen invoeren. Spijt en gemiste kansen, dat zie je vaak bij gepensioneerde bestuurders. Zoek ze even op en hoor ze aan.

Ook belangrijk: Leid de handhavers zorgvuldig op met kennis en inzicht. Het zijn de helden van het klimaat. Zorg dat hun inzet niet leidt tot (vermeende) repressie, maar tot begrip voor de regelgeving. Handhaving met zachte hand. Zie tip 2.

(En mogen we ook meteen de regels over geluidsoverlast nalopen? Hoeveel decibel is maximaal toegestaan in de stad? Dan worden we misschien eindelijk verlost van die knetterende brommers en ronkende motoren. Sorry hoor, maar ik vind het echt kinderachtige herrieschoppers. Ga maar naar Zandvoort met die stinkende scheetmachines.)

Tip 2: Communiceer!

Communiceer uitgebreid over het belang van de klimaatplannen. Investeer in heldere, consequente en vooral langdurige campagnes. Neem de mensen echt mee. Leg duidelijke verbanden tussen oorzaken en gevolgen. Voorbeeld: luchtverontreiniging leidt tot ziekteverzuim (slecht voor de business) en vroegtijdig overlijden. Toon dat aan met duidelijke cijfers. Neem het beste reclamebureau in de arm en zoek leuke Amsterdamse influencers. De lange termijn is belangrijk.

Tip 3: Bespaar!

Begin ook ’s met een radicale besparing op onze energievraag. Als je minder energie nodig hebt, hoef je ook minder energie op te wekken. Neem de bekende LED-lampen: evenveel licht en sfeer, maar tien keer minder elektriciteit. Investeer in isolatie van huizen, winkels en kantoren (en goede ventilatie, niet vergeten). Dat leidt tot meer comfort en lagere energielasten. Gemiddeld 75% van je jaarlijkse energierekening gaat naar de verwarming van je huis in de winter. Bingo! Er zijn bedrijven die flatgebouwen kunnen ‘inpakken’. De woningen worden comfortabeler, je kunt ook koelen in de zomer en de kosten gaan niet omhoog, want de financiering loopt via de besparing op de huidige energiekosten. Help VvE’s met dit soort projecten. Het AMC is ook zo’n energievreter die enorm kan besparen.

Tip 4: Scheid!

Zet nou even door met de gescheiden afvalinzameling. Met name etensresten (GF-E) zijn heel goed lokaal en circulair te verwerken tot groengas en compost. Dan heb je meteen minder fossiel gas en kunstmest nodig. Proeven op IJburg en in Gaasperdam tonen aan dat het heel goed werkt. GF-E (‘natte fractie’) kun je beter vergisten met bacteriën dan verbranden. Het restafval blijft bovendien schoner, zodat de mechanische nascheiding meer plastic en papier oplevert. Ook heeft de aparte inzameling van etensresten een positieve invloed op voedselverspilling, omdat mensen zich realiseren hoeveel eten ze weggooien. Dat is een vorm van besparen, want je koopt dan minder in. Bovendien vermindert de overlast van ratten, die vinden namelijk minder voedsel op straat.

Tip 5: Doe Donut!

Amsterdam is sinds april 2020 Donut Stad. Doe dan Donut! De donut-theorie van Kate Raworth houdt in dat onze economische activiteiten twee grenzen moet respecteren, een duurzame en een sociale grens. Mooi! Bedenk dan zogenaamde Donut Deals, waarin die theorie ook realiteit wordt. In de Groene Hub in Zuidoost wordt er al mee gewerkt. Investeringen in werkgelegenheid (de sociale kant van de donut) is niet alleen een kostenpost, want het kan samengaan met duurzame doelstellingen. Op de lange termijn betaalt dat zich terug. Buurtbeheer, groenvoorzieningen, schoon-heel-veilig, handhaving, jeugdzorg, dat kan allemaal bijdragen aan duurzaamheid en klimaatdoelstellingen. Daar profiteren wij nu van - en onze kinderen straks.

Tip 6: Financier!

Nu is de rente laag, lenen is goedkoop, dus help allerlei duurzame initiatieven met geld. Financieren die handel! Op grootschalige wijze! Vrees niet voor mislukkingen of misbruik, maar calculeer dat gewoon in. Beter moedig voorwaarts dan twijfelen, beknibbelen en bezuinigen, want dat leidt tot frustratie en energielekkage bij de mensen die het voortouw nemen. Beloon goed gedrag en ontmoedig slecht gedrag. Wortel en stok. Doe dat op een positieve wijze. Zie tip 2.

Beste leden van het Amsterdams klimaatburgerberaad, zet ‘m op! Meer tips? Stuur me een e-mail: peter@pbhoogendijk.nl.

 

Deel dit: