Bericht

Fixbrigade Jungle helpt energierekening te verlagen

Geplaatst op 1 april 2022, 11:33 uur
Illustration

De Fixbrigade van Jungle heeft onlangs een flinke subsidie gekregen van de EU en van Amsterdam. Eindelijk, want Jungle timmert al jaren aan de weg om mensen met een kleine beurs te helpen met de verduurzaming van hun huis. Nu kan de Fixbrigade meer mensen helpen en het team kan uitgebreid worden door mensen op te leiden. 

De Fixbrigade is een bijzonder soort klussenteam. De mensen van deze brigade helpen je om je huis beter te isoleren met eenvoudige ingrepen, zoals radiatorfolie, kierdichting en brievenbusborstels. In Betondorp heeft de Fixbrigade al veel mensen geholpen. Op de website van Jungle schrijven ze zelf:

De beste manier om op korte termijn energie te besparen en een lagere energierekening te krijgen is door je huis beter te isoleren. Dit kan al met kleine maatregelen, zoals het dichten van naden en kieren, het aanbrengen van radiatorfolie en het beter inregelen van je verwarming. Voor mensen die dit om wat voor reden dan ook niet zelf kunnen doen, heeft de Jungle de FIXbrigade. De FIXbrigade komt bij je langs om te inventariseren wat er mogelijk is voor jouw woning. Daarbij geef je zelf aan wat je wilt laten doen. Voor mensen die een infraroodscan van hun huis hebben laten maken, is het duidelijk waar alle warmte lekken en tocht vandaan komen, en wordt het rapport in combinatie met een huisbezoek gebruikt voor de inventarisatie van de werkzaamheden. 

Lees het hele stuk hier

OP 1 april verscheen een mooi artikel in NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/01/in-oude-huizen-fixen-zij-wat-verhuurders-laten-liggen-a4105767 (Als je geen lid bent van NRC zie dan de bijlage met de platte tekst van het stuk.)

Francis Langedijk en Jannakee Jansen op de Haar van de Fixbrigade werden geïnterviewd door Mieke van der Wey en Peter de Bie in het NPO1 radioprogramma Nieuwsweekend. 

Op de foto een infrarood afbeelding van een radiator (geel, warm) en ramen daarboven (paars, koud). De Fixbrigade kan met dit soort afbeeldingen laten zien waar je huis kou naar binnen laat (en warmte verliest naar de buitenlucht). 

Jungle vind je op de Tweede van Swindenstraat 26 in Oost, maar het werkterrein strekt zich ook uit over Watergraafsmeer.

Deel dit: