Bericht

Verslag van mooie klusdag in mooiste sportparken

Geplaatst op 14 juni 2022, 17:49 uur
Illustration

Deze klusochtend in de mooiste sportparken begon net ietsje anders dan ik van te voren bedacht had: ik was er al een beetje op voorbereid dat de Vrolijke Bloemenweide niet volgens afspraak speels gemaaid was (de mannen van Sportparkbeheer hebben het ook druk) maar ik was absoluut niet voorbereid op de eer die mij ten deel viel om een grote bos bloemen en een ontzettend leuk beeldje met de tekst:  Jaarprijs 2022 van de Vrienden van de Watergraafsmeer te ontvangen. Ik kreeg dit vanwege het werk dat ik voor Natuur, je beste buur maar ook voor andere projecten in de Watergraafsmeer doe. Het gebeurt niet vaak dat ik sprakeloos ben maar het lukte Jo Haen van de Vrienden vanochtend!

Na deze andere start van de ochtend werd er wel weer enorm hard gewerkt door de vrijwilligers: het Wilde Bijen Bosje (Rozenbosje) staat ondanks al onze aandacht toch weer vol met wilgenroosje en die rode stekels braam met lichte onderkanten die enorm hard groeit. We weten dat wilgenroosje ook een belangrijke waardplant is maar helaas komen de andere planten er door in verdrukking. De bramen waren misschien met T-shirtjes weer niet de meest logische keuze, tot bloedens aan toe gingen een aantal mensen huiswaarts. Onze meegenomen EHBO trommel bleef dicht want hier viel niet tegenop te pleisteren. 

Ook de Vlinderidylle kreeg even een opschoonbeurt: ook daar staat veel wilgenroosje, guldenroede, kleefkruid en winde en ook daar bleek dat soms lange mouwen erg handig zijn- ik heb zelf jeukende brandnetelarmen. Iedereen had er reuze veel zin in en er is ook enorm hard gewerkt- kijk vooral even aan de kant van het nieuwe schapenhekje: opeens zie je daar heel andere planten en bloemen staan. Dat het een insectenweelde is wisten we al maar ook vandaag zagen we heel leuke beestjes voorbij komen, een aantal lantaarntjes plus wat grotere libellen, meerdere atalanta’s, kleine vossen en koolwitjes plus een soms bizarre hoeveelheid hommels (ik laat de honingbijen even onbesproken goed?). Kevertjes, een compleet eenden gezin, vliegen, wespjes het was weer een feestje. 

Als we met ons allen op dezelfde locatie klussen is het helemaal niet handig om heen en weer te rijden naar beheer dus was er nog een deel koffie in de kan en verder water met en zonder bubbels. Heerlijk met koekjes dus tijdens de pauze vooral de leuke kanten van een verslaving aan nachtvlinderen besproken, de vraag vanuit Vlinderidylle Diemen bij het AGO bad/ Iet van Feggelenlaan om op 20 juni en of 7 juli ’s middags te komen helpen met ongewenste groei weg te halen, Activiteit: Durf jij het aan, een date met je bloemenzaad? (buurtgroen020.nl) een mooie fietstoer met een stadsecoloog en er kwam een heel slimme vraag van één van de vrijwilligers die ik meteen doorstuurde aan Kars van de Vlinderstichting namelijk: dagvlinders warmen op in ze zon zodat ze kunnen vliegen, hoe doen nachtvlinders dit? Gelukkig stuurde Kars meteen antwoord want dit vond ik ook een zeer intrigerende vraag en het antwoord was: nachtvlinders warmen op door met hun vleugels te trillen! 

Op buurtgroen020 kwam ik deze nog even tegen: 

Activiteit: Open Groen Dag bij het Stedelijk Groenpunt & de Natuurmediatheek (buurtgroen020.nl)

Onze volgende klusdag is op 16 juli we gaan dan zeisen als het weer het toe laat (met regen is zeisen a- niet leuk en b- te gevaarlijk) ik hoop te zien dat onze vrolijke bloemenweide alsnog speels gemaaid wordt zodat het toch nog even afgeharkt kan worden, ik stuur dan een oproepje voor tussendoor klus. 

Dank jullie wel voor de inzet voor vandaag en al die andere keren en tot de volgende keer! 

Groeten van Els

Deel dit:
1 reactie

Stichting Vrienden van Watergraafsmeer Ron de Wit

di 14 juni 2022 18:43
Terecht, nogmaals gefeliciteerd.
Gr.,
Ron