Bericht

Verslag van vogelnestkastenschoonmaak 2022

Geplaatst op 1 september 2022, 12:01 uur
Illustration

Op 27 augustus hebben we de jaarlijkse nestkasten schoonmaak gedaan. Na de koffie en de uitleg zijn we in 4 groepen uiteen gegaan. Handig, want voor de inventarisatie hebben we de sportvelden in 4 secties opgedeeld. Ieder dus zijn eigen deel met een eigen overzicht waarop alle nestkasten genummerd weergegeven zijn.

Bij de Kruislaan hingen de nestkasten net iets te hoog voor het korte trapje dus snel een andere ladder gehaald  Het vogelnestje vol met niet uitgekomen eitjes hadden zij op een bankje neer gelegd. Door een voorbijgangster werd het uitgebreid bestudeerd. Ze vond het prachtig en dat is het natuurlijk ook zo’n kunstig gemaakt nestje. Maar wel triest dat de eitjes niet uitgekomen zijn.

Het veld bij de VVGA werd door twee anderen onder handen genomen. Het is er veranderd in een ondoordringbaar oerwoud van omgevallen bomen en weelderige onderbegroeiing. Toch zijn er heel wat nestkasten schoongemaakt.

Rondom de atletiekbaan werd er zo hard gewerkt, dat de vrijwilligers de koffie in het beheergebouw oversloegen. Hen is koffie dan maar gebracht. Daar er overal bankjes staan, was dat geen straf. We keken uit over de hockeyvelden, totdat zij door forse waterstralen verdreven werden. Apart hoor dat tijdens het spelen de velden nat gespoten worden.

Een aantal vrijwilligers pakten het gedegen aan met mondkapjes op. Dat is maar goed ook, want in de oude nestjes vinden we niet alleen bouwmaterialen.

We vonden behoorlijk wat oorkruipers, pissebedden, verlaten nestjes met de jonkies of de eieren. En een heel kastje vol met plakkers (nachtvlinders – je mag nog steeds een nachtvlinderval komen lenen hoor, NJBB heeft er 2 en er staat er 1 bij mij de andere komt volgende week terug)

Onze eerste indrukken wat betreft het gebruik van de nestkasten is dat er dit jaar erg veel bewoning geweest is. De drama’s van dode vogeltjes vinden en niet uitgekomen eitjes zien we ook elk jaar terug. De jaarlijkse inventarisatie wordt gemaakt zodra alle nestkasten schoon zijn zodat we een vergelijking kunnen maken met voorgaande jaren.

Rest ons nog beheer van harte te bedanken voor de gastvrijheid in het beheer gebouw en de lekkere koffie.

In overleg is besloten om de overige kastjes aan te pakken op zaterdag 8 oktober en dan kunnen we misschien ook de nestkasten die we op Burendag 24 september gaan timmeren ophangen…… (op de site van Burendag staat deze activiteit als: vogels hebben huisjes nodig met een aanvangstijd van  10 uur maar dat is omdat ik wel rustig wil kunnen voorbereiden samen met jullie)

Dank voor het verslag, dank aan velen voor de foto’s  want zelf was ik verhinderd.

Kijk op www.buurtgroen020.nl voor onder andere: kenniscafé met Mathhijs Schouten op 12 oktober en in de planning staat een zaklampvisactiviteit die eind september of oktober zal plaats vinden.

Met vriendelijke groet namens de vrijwilligers van Natuur, je beste buur

Els

Deel dit: