Bericht

Bespaartips voor de winter: CO2-meter en 's avonds gordijnen dicht

Geplaatst op 30 september 2022, 14:30 uur
Illustration

Nu het stookseizoen weer is begonnen, is het misschien handig om wat bespaartips te delen. In de winter geven we veruit het grootste deel uit van onze jaarlijkse energierekening, want de verwarming van onze huizen is de grootste kostenpost. En nu de prijzen voor gas en elektriciteit de pan uitrijzen is het zaak om even op te letten. Je hoeft hopelijk niet in de kou te zitten, maar de thermostaat een graadje lager kan al helpen. En als je 's avonds je gordijnen sluit, hou je de warmte beter binnen. Ventileren blijft belangrijk, maar niet de hele dag, dat kost veel energie (gas). Tien minuten het raam op een kier en dan weer dicht, dat is meestal voldoende. Een CO2 meter in huis helpt om te weten of je moet ventileren. Op deze site vind je veel informatie over CO2 meters. 

Tips van Milieudefensie

Tips van Urgenda. Met o.a. de campagne Zet 'm op 60. Je kunt je CV-installatie op een lagere stand zetten, bv. op 60 graden ipv 70 of 80 graden waarop die meestal is afgesteld. Als je huis niet teveel kieren heeft waardoor de warmte ontsnapt, is 60 graden vaak al meer dan genoeg. En deze lagere stand bespaart veel gas.

De Fix-Brigade van Jungle kan helpen om eenvoudige isolerende maatregelen in je huis te nemen, zoals het aanbrengen van radiatorfolie en kierdichting. Iedere vrijdag is er spreekuur van 10.00-12.00 uur in Jungle Amsterdam, Tweede van Swindenstraat 26 | 020 737 3326 | www.jungle.amsterdam | fixbrigade@jungle.amsterdam

Artikeltje in Dwars.

FOTO: De CO2-meter op de foto staat op 803 ppm (parts per million). Het lampje staat op oranje. Dat betekent dat je moet opletten, de lucht is niet fris, tijd om te luchten. Als het lampje op rood staat, is het ongezond binnen. Groen is goed. Met een CO2-meter kun je dus energie (gas) besparen doordat je niet teveel ventileert, maar je zorgt er wel voor dat het binnenklimaat gezond blijft. 

 

Deel dit: