Bericht

DWARS #231 is uit!

Geplaatst op 23 oktober 2022, 15:03 uur
Illustration

Deze herfst kunt u dubbel genieten van Dwars. Dit weekend verschijnt namelijk gewoon nummer 231. Maar twee weken geleden verscheen er ook een speciale editie van Dwars: Geleerden en straatnamen in de Watergraafsmeer. Een 64 pagina’s tellende krant met afleveringen van de rubriek waarmee Robert van Andel de afgelopen vier jaar pagina 7 van Dwars vulde. De krant is te koop voor slechts € 7,50 bij de Linnaeus Boekhandel en copyshop Helmholtzstraat. Voor € 10,- is hij te bestellen via dwarskrant@gmail.com, dan wordt hij bij u thuis bezorgd – te betalen aan de deur of vooraf via NL63 ASNB 0706 8038 17 t.n.v. A.J. van Tol. U heeft dan een fraaie bewaareditie van Dwars, of een leuk cadeau voor de feestdagen. En u steunt ons financieel.

Want Dwars was de afgelopen week nieuws. Op AT5, NH Nieuws en in Het Parool was te zien en te lezen dat de buurtkranten financieel in zwaar weer verkeren. Arie van Tol lichtte dat toe op AT5. Sindsdien hebben we al vele hartverwarmende reacties binnen. En vrees niet: Dwars houdt echt niet zomaar op te bestaan, maar met de stijgende drukprijzen en de al jarenlange onzekerheid rondom subsidies vanuit de gemeente, is het voor ons wel steeds lastiger om zeven keer per jaar te blijven verschijnen.

Gelukkig komt deze week nummer 231 dus wel gewoon weer uit, met zoals u van ons gewend bent, veel verschillende onderwerpen en mooie foto's.

In Dwars #231 o.a.

Sinds 2018 wordt in de Watergraafsmeer als enig stuk Oost en in Centrum grof vuil niet meer op een vaste dag opgehaald maar op afspraak. Dat leidt nog altijd tot ontevredenheid onder de bewoners en afgunst naar de andere delen van Oost, waar nog wel een vaste ophaaldag is.
De actiegroep Niet Te Koop demonstreert iedere zaterdagmiddag om 15.00 uur bij een te koop staande begane grond woning, ergens in Amsterdam. De actiegroep kiest voor hun acties een sociale huurwoning die door een woningcorporatie in de verkoop is gezet. Dit keer is het een adres in Oost. 
Tussen roeivereniging de Hoop en de Nieuwe Amstelbrug ligt een voedseltuin, onstaan uit een buurtinitiatief: de Weesperzijdetuin. De tuin wordt volgend jaar ontmanteld en de Weesperzijde wordt opnieuw ingericht.
De Barbaraschool is niet weg te denken uit de Oosterparkbuurt. Sinds het voorjaar gonst het echter van de geruchten: gaat de Barbaraschool sluiten?
Het leven als schipperskind, daar wilde Ansje Visser altijd al een keer over schrijven. Uiteindelijk heeft dat geleid tot het boek Tussen wal en schip, verhalen van schipperskinderen en anderen met een passie voor water, varen en schepen.
Jim Jansen interviewt wetenschapper en buurtgenoot Erik Scherder.
Marianne Kuijper richtte samen met Elma ten Boekel in 2006 blondeBIZON op, een theatergroep met live muziek, die voorstellingen speelt op festivals en intieme locaties, zoals huiskamers. En wel door heel Nederland! Binnenkort is er een bijzondere voorstelling met acteur Frits Lambrechts.
Een interview met Jan-Bert Vroege (D66), lid van het dagelijks bestuur van ons stadsdeel en al sinds de jaren negentig woonachtig in Oost.
Onlangs presenteerde Keramiekmuseum Princessehof Kunst en koken, een kookboek voor de gevorderde thuiskok. Het boek laat zich lezen als een culinaire routekaart aan de hand van keramiekstukken uit de collectie van het Princessehof in Leeuwarden. Samensteller en (mede)auteur is Teuntje Klinkenberg.
En verder nog onze vertrouwde rubrieken zoals: Straatnamen, Familiebedrijven, Oude Gebouwen, Buurtberoemd, en nog veel meer.

Wij ontvangen graag reacties op onze artikelen. Deze kunt u schrijven naar: dwarskrant@gmail.com.

De krant wordt huis aan huis verspreid in de Oosterpark-, Transvaal- en Dapperbuurt en in de Watergraafsmeer. Woont u hier en krijgt u de krant niet in de bus? Stuur een bericht naar Dwarskrant@gmail.com

Op deze openbare plekken in Oost kunt uw exemplaren van Dwars gratis ophalen:
# Post Oost Wijttenbachstraat 36
# Stadsloket Oost, Oranje-Vrijstaatplein 2
# OBA Linnaeusstraat # OBA Javaplein
# Dynamo, Kamerlingh Onneslaan 34
# Dynamo 's-Gravesandeplein 19

Illustration
De makers van Geleerden en straatnamen in de Watergraafsmeer tijdens de presentatie van de krant.V.l.n.r.: Robert van Andel, Ron de Wit, Frans van Lier en Henk Pouw. (Foto: Eddy Ellert)
Deel dit: