Bericht

OOSTCAST wandelroute en podcast over Koloniaal Oud-Oost

Geplaatst op 10 november 2022, 10:29 uur
Illustration

 

Bron: Gemeente Amsterdam

Sommige geleerden uit vorige eeuwen zijn heel bekend in Oost, omdat zij een straat naar zich vernoemd kregen. Denk aan Linnaeus, Dapper en Vrolik. Ontdek de verhalen bij die namen, en met de ogen van nu: de duistere kanten van deze vroegere geleerden.
Je kunt een wandeling van 3 kilometer maken langs de buitententoonstelling OOSTCAST Koloniaal Oud-Oost. Informatieborden en QR-codes informeren over onder meer de personen achter de straatnamen. Centraal staan de koloniale geschiedenis en beeldvorming over zwarte mensen.

Rassendenken
Veel mensen weten niet dat een aantal vernoemde geleerden met hun theorieën hebben bijgedragen aan het rassendenken. Dat is het idee dat bepaalde groepen mensen vanwege hun uiterlijk minder waard zijn dan andere groepen. Dat idee werd gebruikt om slavenhandel en slavernij te rechtvaardigen, en werkt in de vorm van racisme nog altijd door in onze samenleving.

Schedelmetingen
De komende maanden, tot half januari, kunt u langs 7 plekken in Oud-Oost wandelen die hier meer over vertellen. Bijvoorbeeld over de schedelmetingen van Camper en de theorie van Linnaeus (die zelf nooit buiten Europa was geweest) dat zwarte Afrikanen ‘van nature onderdanig’ waren. Bij de wandeling hoort een podcast, te vinden op oostcast.nl. Hierin vertellen experts meer over de geschiedenis van deze bekende straatnamen en de doorwerking in het heden.

Black Archives
De wandeling eindigt bij The Black Archives aan de Zeeburgerdijk 19. Hier kun je de  tentoonstelling ‘Zwartheid Onder Ogen Komen’ bezoeken, elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De wandeling en podcast sluiten aan op de tentoonstelling. Het publiek wordt meegenomen in de Nederlandse beeldvorming over zwarte mensen vanaf de koloniale periode tot nu. De tentoonstelling laat bovendien het verzet tegen racisme zien en hoe zwarte mensen zelf betekenis hebben gegeven en blijven geven aan hun cultuur en identiteit.

De wandeling en podcast zijn in samenwerking met The Black Archives gemaakt door Burobraak, Beyond Walls en Van Gisteren, in opdracht van de gemeente Amsterdam

Zie voor meer informatie deze link https://www.oostcast.nl/koloniaal-oud-oost

Deel dit: