Bericht

Help, een rat in huis. Wat te doen?

Geplaatst op 19 december 2022, 12:34 uur
Illustration

Nu we lekker binnen zitten, krijgen we ook ongewenste gasten op bezoek. Zoals de rat, die op zoek is naar voedsel, bescherming en warmte. Ratten horen bij Amsterdam. Waar mensen zijn, zijn ratten. Maar zij geven wel overlast. Wat doen we om de rat op afstand te houden?

Wat u zelf kunt doen
Maak alle openingen dicht met staalwol of fijnmazig gaas. Zoals openingen in luchtroosters, kruipruimtes en regenwaterafvoer.
Ruim tuin en balkon op. Snoei struiken, vooral aan de onderkant en langs de gevels. Ratten hebben dan geen plek om in te schuilen of een nest te maken.
Heeft u een geveltuin? Houd deze dan netjes en schoon. Leg in uw geveltuin een laag grind of andere wering.
Let als u klimplanten langs het huis heeft op met openstaande ramen en deuren.
Een moestuin en composthoop trekken ratten aan. Zorg voor voldoende afstand tot uw woning en sluit de composthoop goed af.
Laat geen etensresten achter rond uw huis of op straat. Bewaar afval thuis in goed afsluitbare bakken. Zet uw vuilniszakken nooit naast de afvalcontainer.
Als uw buren ook overlast hebben van ratten, bespreek dan samen met hen de maatregelen.

Op meer dan 40 plekken in de stad staan broodbakken. Gooi broodresten zonder verpakking daarin. Wij maken er groene energie van.
GGD bezoekt plekken met ratten
Een adviseur van de GGD bezoekt plekken waar veel meldingen over ratten en andere dieren binnenkomen en geeft advies. Ook adviseert de GGD over de inrichting van de stad, groene binnentuinen en buurtinitiatieven. Zodat zwerfafval niet in het groen blijft hangen, en ratten geen rattenburcht en holen gaan graven.

Hele stad: Verboden te voeren
In heel Amsterdam geldt een voerverbod. Ratten komen namelijk af op eten dat bewoners voeren aan eenden, duiven en andere vogels. In buurten waar veel overlast is, worden bewoners geïnformeerd. Als gemeente zorgen we voor (extra) schoonmaak, snoeien, afval ophalen en reparaties aan het riool.

Overlast?
Heeft u overlast van ratten? Meld het op amsterdam.nl/meldingen of bel naar 14 020.

Meer weten
amsterdam.nl/dieren
ggd.amsterdam.nl/dierplagen

Deel dit: