Bericht

Energieprijsplafond aardgas per postcode in kaart gebracht

Geplaatst op 8 januari 2023, 15:48 uur
Illustration

Netbeheerder Liander heeft samen met de gemeente Amsterdam in kaart gebracht welke postcodegebieden boven of onder het energieprijsplafond zitten. Het gaat over woningen en kleine winkels. Het plafond ligt op 1.200 m3 aardgas per jaar. De buurten waar het gemiddelde gasverbruik boven 1.200 kuub ligt zijn oranje, de buurten die eronder liggen zijn blauw. 

Als je komend jaar minder dan 1.200 m3 aardgas verbruikt, dan betaal je maximaal EUR 1,45 per kuub. Voor al het gas dat je meer verbruikt, moet je het bedrag per kuub betalen dat in je contract is vastgelegd. Dat kan inmiddels flink oplopen, de gasprijzen liggen veel hoger dan in 2021. Het is dus goed voor je huishoudportemonnee als je minder dan 1.200 kuub gas verstookt komend jaar. Op je energierekening van afgelopen november en december krijg je een korting van EUR 190 per maand Lees hier meer over het energieprijsplafond.

Op de kaart kun je zien in welke buurten de huizen meer of minder dan 1.200 kuub verbruiken. Je kunt ook inzoomen op de Watergraafsmeer, dan zie je duidelijk of je huis onder het energieprijsplafond ligt of erboven. Je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen energierekening van afgelopen jaar checken.

In Amsterdam kleurt vooral de grachtengordel oranje (meer dan 1.200 kuub), de wijken tussen het Vondelpark en de RAI, en ook 'onze' wijk Middenmeer. Dat gaat om grote huizen die slecht geïsoleerd zijn. Daar heb je al gauw veel gas nodig om de boel warm te houden. 

Betondorp doet het best goed, behalve een rij huizen aan de buitenkant. Amsteldorp, Jeruzalem en Don Bosco zijn een beetje 50/50, dat is wel opmerkelijk. Ons gezin verbruikte tussen 2018 en 2021 rond de 1.000 kuub gas, maar in 2022 slechts 710 kuub. Dat lag volgens mij vooral aan een bijzonder mild stookseizoen, zowel begin 2022, als eind 2022. En we letten veel beter op. 

Wat kun je doen? Bespaar op je gasverbruik. De grootste kostenpost op je jaarlijkse energierekening (soms wel 75%) is de verwarming van je huis in de winter. Probeer daar wat aan te doen, bijvoorbeeld door eerst beter te isoleren en daarna een hybride warmtepomp te (laten) installeren. Korter douchen helpt natuurlijk. Je gasfornuis vervangen door inductie is ook goed (bovendien blijft de lucht in huis dan veel schoner). Succes!

Deel dit: