Bericht

Bouwterrein is klaar voor de Nieuwe Meent maar faillissement dreigt

Geplaatst op 17 februari 2023, 12:29 uur
Illustration

Aan het Archimedesplantsoen, vlakbij station Science Park, is plaats gereserveerd voor de Nieuwe Meent. Dat pand met woningen voor 55 mensen zou in eigen beheer worden gebouwd door een wooncoöperatie waarvan de leden eigenaar en uitvoerder zijn. Het is een mooi project vindt ook de gemeente, maar faillissement dreigt door de starre houding van diezelfde gemeente.

'Door een onjuiste erfpachtberekening van de gemeente en een uitlopende vergunningsprocedure liep ons project vertraging op’, zegt Lauri Schippers (26) van de coöperatie in Het Parool. ‘Vervolgens brak de oorlog in Oekraïne uit, waardoor bouwmateriaal duurder werd en de rente steeg. Hierdoor hadden wij plotsklaps geen ronde businesscase meer.’

‘Wat wij nodig hebben is dat de gemeente, van wie wij geld lenen, een langere aflossingstermijn hanteert’, legt Schippers uit. ‘Dan zouden externe banken bereid zijn het project te financieren. Als we de lening in 30 jaar in plaats van 20 jaar kunnen aflossen, zijn we uit de brand.’ Voor de bouw is alles klaar. Er ligt een omgevingsvergunning en er is een contract met de aannemer. De gemeente zegt echter gebonden te zijn aan wet- en regelgeving.

Lees het hele stuk hier

Meer informatie over wooncoöperaties in Amsterdam, kijk bij het Platform Wooncoöperaties Amsterdam, of bij Cooplink, of bij Wooncoöperatie Stroom. Stichting !WOON heeft een Handboek wooncoöperaties Amsterdam opgesteld.

Deel dit: