Bericht

Leerlingen 5e Montessorischool verduurzamen op hun sloffen

Geplaatst op 23 februari 2023, 07:27 uur
Illustration

 

Bron: oost-online.amsterdam, Lewis Daniels

De 5e Montessorischool in Watergraafsmeer werkt hard aan verduurzaming. Isabella Jansen en Pauline Westendorp van netwerkorganisatie 02025 gaven de leerlingen uit groep 6,7 en 8 bijna vijf maanden lang les in hoe ze hun school kunnen verduurzamen. 02025 streeft ernaar dat Amsterdam zo snel mogelijk is voorzien van schone energie. De leiding van de school én de leerlingen zetten het project dit en komend schooljaar voort.

Het mini-college in de raadszaal begon met de ludieke actie ‘helden op sloffen’. Alle leerlingen kwamen op sloffen of pantoffels naar de raadzaal om meer aandacht te vragen voor groene energie. Op deze symbolische manier en met een persbericht willen ze duidelijk maken dat je ‘klimaatdoelstellingen op je sloffen kunt halen’. Ook zijn pantoffels en sloffen een goeie, comfortabele manier om jezelf warm te houden zonder dat de verwarming hoger moet.

Architect André van Stigt bezocht de school om te vertellen over ‘de geheimen van Amsterdam’. Hij is gespecialiseerd in projecten met duurzame, nauwelijks zichtbare oplossingen voor monumentale panden in de stad, die de ‘geheimen’ van de stad verduurzamen. Vacuüm glas is de beste, weinig zichtbare raamisolatie. Daarom is het heel geschikt voor oude panden. Ook zonneboilers op het dak, een warmtepomp in de schoorsteen en de zolder in gebruik nemen zijn uitstekende energiebesparende maatregelen.

Stadsdeelbestuuder Rick Vermin is onder de indruk van hoeveel de kinderen weten over duurzame energie. ‘Aan de hand van hun vragen en antwoorden, merk ik dat ze zich bewust zijn van de milieu- en klimaatdoelen. Voor hen is groene energie al de norm. Het is belangrijk dat ze goed op de hoogte zijn, de jeugd is de toekomst en de volgende generatie die de aarde een stukje beter kan maken. Veel mensen die ouder zijn dan zij hebben hun kennis niet. Anders dan de leerlingen van de 5e Montessori kreeg ik vroeger geen lessen over duurzaamheid. Heel goed dat deze lessen er tegenwoordig wel zijn en dat 02025 en corporaties uit de buurt daaraan bijdragen. Zo leert oud van jong en komt alle kennis overal terecht.’

Voor meer informatie:

https://oost-online.nl/leerlingen-5e-montessorischool-verduurzamen-op-hun-sloffen/

 

 

 

 

 

Deel dit: