Bericht

2023 | Wilde Pluktuin Oost Begroot initiatief

Geplaatst op 3 maart 2023, 10:41 uur
Illustration

Doe je ook meer aan het beheer en lekker Groen doen in het park Frankendael? Meld je dan nu aan bij dit Bloemenveld Frankendael buurtbewoners initiatief ;  Link: Via dit formulier help je mee aan een doorstart!

 

Met commitment gaan we komend voorjaar door voor het stukje terrein dat we graag met mensen uit de buurt beheren. Enthousiast om met meer bloemen en meer eetbare vegetatie te werken! De bloemen zijn voornamelijk voor de insecten, slechts enkele bloemen daar kan eventueel een bloemetje voor thuis meegenomen worden.

Het Oost Begroot plan was aanvankelijk ook om er letterlijk de ‘vruchten’ van te plukken echter in de praktijk is het nog uitzoeken wat werkt, echter het zou mooi zijn als we mooie groen projecten kunnen opstarten wat betreft planten, biotoop en tellingen bijvoorbeeld.

Op vrijdag kan er van 9:30 tot 14:00 meegeholpen worden. Kom gerust eens een keer langs, rond 11:45u drinken we een kop thee.

Beheer

De afdeling Flora en Fauna denkt graag mee met buurtbewoners over het groen beheer. Afdeling groen meld dat je normaal het ongewenste gras en riet weghaalt met de machine en dan opnieuw begint op een schoon stuk grond. Echter wij zijn van mening dat je het kweekgras alleen maar versplintert en hetzelfde probleem in stand houdt. Graag willen we met dit project dan ook rekening houden met de beweegredenen van Vrienden van Frankendael om het veld juist met zijn ontwikkeling in grond, planten en organismen en kleingedierte niet overhoop te halen. En zijn daarom nu vooral met natuurlijk tuinieren principes verder. Dat is zichtbaar, dus wat je weghaalt niet afvoeren maar op de plek laten en steeds een stukje gras weg en plant erin. Zodat we op 'schone' grond de planten tot hun recht laten komen en zo min mogelijk proberen te bewerken, behalve ingrijpen wanneer iets niet werkt en het gras niet de overhand te laten nemen. Dat lukt ons bij de vrij gemaakte stukken nu vrij goed. Maar meer handjes maken het wel makkelijker!

Het terrein omvat nu vooral C2 en C3 Ruderale ruigte,  Het terrein is verrijkt door de neergestreken en overheersende gras en riet en in de schaduw van de bomen is verzuring opgetreden.  Het riet is niet gewenst, maar wel een mooie natuurlijke afrastering! Allerlei tegenstrijdigheden dat wel naast elkaar kan bestaan. ;)

De begroeiing die er aangeslagen is door de jaren heen, ligt aan de combinatie van de ruige ondergrond en de elementen schaduw, zon, waterdoorloop en wind.  Dit kun je duidelijk herleiden aan de ontwikkeling van de wel of niet vegetatie op dit terrein. Weersinvloeden en  omstandigheden zorgen er mede voor dat op het braakliggende terrein  C2 en C3 vochthuishoudings planten het beter  doen in de huidige ruigte. Deze vegetatie valt in het algemeen niet onder een stadspark.  

Verder gaan we met de grote stukken aantrekkelijker en aansluitender te maken met voornamelijk Inheemse soorten die het goed doen op dit soort ruderale grond!

 

Betoog  Voor en Door de buurt; 

Educatie en groen doen door de seizoenen heen; 

We nodigen vooral de buurtbewoners uit om insecten tellingen te organiseren en kennis te delen,  zoals buurtbewoners uit het vak, IVN workshop, biotopen excursie etcetera!

In dit buurtbewoners initiatief in collaboratie met de  aanwezige ruigte. Omarmen we de ruigte, gecombineerd met beplante eetbare stroken en stukken waarin we sturen. 

 -Bijsturen tevens van wat niet werkt en leren van de biotopen en wat de seizoenen  brengen. 

 -Monitoren, zaaien, inrichten en onderhouden van de vier heuvels en de vier eetbare  vegetatie eilanden; 

 -het recreatief gebruik hiervan. 

 

Toegevoegde Wilde Pluktuin elementen in ontwikkeling

De vier eetbare vegetatie eilanden en een bloemen strook met bloeiende inheemse en  een vaste planten langs het pad.

I. kruiden, II en III Typisch Nederlandse kruiden een eetbare planten en IV laagfruit struikjes, dropplant, bodembedekker. 

 

Groene verschillen naast elkaar bestaan  

Meer op gaan in de (stads) natuur, zegt ook de Groene Academie. Leren van de  stadsnatuur, is ook de boodschap van Wilde Pluktuin Frankendael in Watergraafsmeer.  Bij herstel van de leefomgeving hoort het leren teruggeven en zorgdragen aan de aarde.  

Het soort ruige terrein mag ook buiten de parken, waar het écht gelaten mag worden.  De focus ligt sinds november 2019, heel erg op nadelen van dit initiatief en niet op verbinden met wat er ontstond vanuit de wijk. Hierdoor ondervindt een initiatief,  obstructie en krijg je de visuese cirkel rond, geen doorgang doordat mogelijkheid wordt teruggekoppeld naar scheidsrechter expertise en het Térug draaien van iets dat óók  gewenst is! Zo houd je een monotone inrichting in stand.  

Daarmee zeggende dat het ontwikkelen van, een wereld vanuit de wensen, mogelijkheden en ideeën die nodig zijn in de wijk een wezenlijk verschil maakt! Een verschil in de beleving van de eigen omgeving! 

Als we de maatschappij wat anders inrichten, dan zijn die problemen van zaken beletten en tegenhoudend niet meer zo relevant. Het gaat hier om, van wat wel kan, in plaats van wat niet kan, naast en met de Groen Visie en die Puccini hoofd groen onderhoud  methode. Een open ruimte creëren van groene kennis en samenspel hierin.

 

Toekomst 

Een initiatief gericht op de toekomst en een nieuwe positieve verbinding maakt met alle  lagen in de buurt. Groen doen bevat meer dan alleen ruigte onderhouden in een openbaar publiekelijk park!  

Met z'n allen elkaar meer op zoeken in de buitenlucht en het hebben over wat wel kan!  

Gestaag richting een groene stad, waar ruim 20 jaar voor is ‘gestreden’. Ieder van ons een beetje in contact met de tuinman in ons, zorg dragen, laten en omdat we het niet kunnen laten toch een beetje sturen. In plaats van allemaal beschermers. De openbare ruimte is iets dat van ons allemaal -mens  en dier- is om in te bewegen en voor te staan! In het groen onderhoud is al een poos een hele strijd gaande, laten we gewoon luisteren naar de natuur en doen wat past en  met onze handen en hoofd verder komen, in plaats van de hand voor elkaar blijven opsteken.  

We doen niet alleen aan onkruid wieden; 

Groen Doen 

Ruimte maken voor meer bloei aan vegetatie en deels zichtbaar groen onderhoud.

Inheemse planten planten, zaaien en;

Zien wat werkt en aanpassen wat niet werkt heeft tijd nodig. 

Community garden in het park; Geeft vanaf dag 1 een positieve impuls  voor: families, arm en rijk, expad en nieuwkomer, Heel jong tot minder jong, veel nieuw  gewenst enthousiasme. Aan de zijlijn of op het veld. 

Doel 

Mensen betrekken bij beheer en onderhoud van een groen stuk grond binnen de buurt. Live & Online 

Subdoelen 

  ⁃  sociale cohesie 

  ⁃  Een brede Groene kennisdeling 

  ⁃  Gezondheid voor mensen die buitenshuis groen willen doen   ⁃  Stakeholders leren kennen 

  ⁃  Activiteiten vanuit buurtbewoners bevorderen: aan de slag met planten en habitat. 

 

Uit de kast met de W's! 

Gebruik 

Gewoon extensief benutten van het terrein door bewoners en biodivers het park aanvullen. 

Wat 

Dit initiatief biedt een biodiverse en nuttige oplossing voor mens en dier en  introduceert meer groene activiteit en educatie samen. 

Wie : De buurt 

Ruimte en mogelijkheid krijgen om meer te leren van de stad biotoop en hier gezamenlijk zorg  voor te dragen!  

Waarom  

Biodivers prikkelt de zintuigen en vult aan in het geheel. 

Fruit draagt bij aan de biodiversiteit en het biotoop. Naast meer bloemen óók meer fruit in de  stad. Veilige en Eetbare planten en bessen recreatief gebruik. Vooruitgang en draagvlak in  toekomst denken van de groene stad. 

 

Website Handboek Groen - Puccini methode Gemeente Amsterdam in de link voor meer info. Puccini methode voor de gemeente is gericht op grote stukken duurzaam onderhoud en  beheer van groen en tevens op het uitgeven van beheer aan de buurt. 

 

 

Illustration
 
Deel dit: