Bericht

Jaap Edenbaan duurzaam gerenoveerd

Geplaatst op 3 maart 2023, 14:58 uur
Illustration

De renovatie van de Jaap Edenbaan is een enorme investering, en daarom wordt Amsterdam eigenaar van de iconische schaatsbaan in Oost. Voormalig eigenaar Stichting Jaap Eden wordt huurder en exploitant. De verbouwing begint aankomende zomer, zodat we van de winter weer kunnen schaatsen. Maar dan op een geheel nieuwe 400 meterbaan.

Toekomstbestendig
Omdat de buitenbaan versleten is, komt er een nieuwe, die duurzamer is. Zo worden de koelleidingen in de nieuwe buitenbaan in zones opgedeeld. Daardoor kan de ijskwaliteit op maat gestuurd worden en energie beter worden benut. Er worden zoveel mogelijk technische onderdelen hergebruikt. Ook worden voorbereidingen getroffen om de koelinstallaties duurzaam te koelen met het schraapijs dat van de baan komt om hem glad te houden. De restwarmte verwarmt de gebouwen op het complex. De nieuwe installaties zorgen voor minder ammoniakopslag, wat beter is voor het milieu.

Eigendom terug naar gemeente
De Stichting Jaap Eden en de gemeente hebben besloten dat de gemeente weer eigenaar wordt van de Jaap Edenbaan. De stichting heeft daarom afstand gedaan van het huidige erfpachtrecht en is nu huurder en exploitant. Zo kan de Stichting Jaap Eden het gebruik van het complex zoals vanouds voortzetten. “Schaatsen moet betaalbaar, toegankelijk en aantrekkelijk blijven voor iedere Amsterdammer”, aldus wethouder Sport Sofyan Mbarki.

Deel dit: