Bericht

Plan GVB; maakt lijn 19 plaats voor lijn 7 ?

Geplaatst op 26 maart 2023, 11:30 uur
Illustration

 

Bron: NH media en Parool. Foto : Diemer Krant

Het openbaar vervoer in Amsterdam gaat, als het aan GVB ligt, de komende twee jaar flink op de schop. De vervoerder wil vanaf de zomer de trams, bussen en metro's in de hoofdstad minder vaak laten rijden. In 2024 is het plan om bij een aantal lijnen, soms ingrijpende, aanpassingen door te voeren. Het GVB is van mening dat het genoodzaakt is om een stap terug te zetten. Het vervoersbedrijf houdt er rekening mee dat reizigers in de toekomst vaker zullen moeten overstappen. Wel laten ze weten dat het vervoerplan een conceptvoorstel is en dat er nog 'van alles kan veranderen'. 

Minder trams in het centrum
Een belangrijk punt uit het conceptplan is dat er straks minder trams door de Amsterdamse binnenstad zullen rijden. Sommige trams die door het centrum van de stad rijden verdwijnen zelfs helemaal. Lijn 19 tussen Diemen Sniep en Sloterdijk, die een paar jaar geleden al uit de binnenstad verdween, zou helemaal worden geschrapt. Tramlijn 7 (Sloterparkbad-Azartplein) zou dan door rijden naar Diemen en het stuk richting Sloterdijk moet worden opgepakt door lijn 12. Daarmee verdwijnt tram 12, die nu tussen het Amstelstation en Centraal rijdt, ook uit het centrum.

Buslijnen combineren en metro's aanpassen
In het conceptvoorstel past het GVB ook aardig wat aan in de buslijnen. De vervoerder wil bijvoorbeeld de lijnen 40 en 64 combineren tot één lijn tussen het Amstelstation en Science Park. 

Deel dit: