Activiteit

De Groene Maakplaats: Bouwen voor beesten

woensdag 22 juni 2022 , 16:00 - 21:30 uur
Illustration

In deze speciale editie van de Groene Maakplaats verrijken we onze lokale biodiversiteit met de hands-on kennis van het internationale landschapsarchitectenbureau LAND! We bekijken de gebouwde buitenruimte vanuit het dier en gaan we ontwerpen en bouwen voor twee diersoorten die op het Amsterdam Science Park leven. We vertrekken zowel vanuit de lokale context als het stedelijke en Europese werkveld en nemen theorie en de (artistieke) praktijk mee. Bekijk het volledige programma (voertaal: Engels) en meld je aan.

Bouwen voor het beest
We trappen dinsdagavond 21 juni (19:00 - 21:30 uur) af bij Waag met talks en panelgesprekken door onder andere landschapsarchitectenbureau LAND, Fleur Jager van permacultuurtuin Anna's Tuin en Ruigte en Rosalie Bak (concept developer Waag) die het lokale perspectief vanuit onze werkplek Amsterdam Science Park bespreekt. Bij stedelijke ontwikkeling is steeds meer aandacht voor ‘nature-based solutions’: op de natuur gebaseerde innovaties die een oplossing bieden voor stedelijke uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan groene daken en stadsparken die de opwarming in steden en hittestress beperken. Hierbij staat de mens meestal centraal. Wat als we de stad ontwerpen voor dieren en het meer-dan-menselijke? We serveren een bord soep uit als voorafje aan de talks!

meld je aan voor de talks

Op woensdagmiddag 22 juni nodigen we je uit voor twee workshops op Amsterdam Science Park. Hier steken we de handen uit de mouwen en gaan we buitenruimtes ontwerpen en maken voor twee diersoorten: de kleine watersalamander en de libelle. Samen leven we ons in. Wat heeft dit dier nodig om te leven, voedsel te vergaren, te paren en schuilen. Waar op de kaart zouden we interventies kunnen toevoegen? En hoe verandert de manier waarop je de buitenruimte ontwerpt, als je dat doet vanuit het perspectief van het beest? Zo breiden we ‘nature-based solutions’ uit naar het meer-dan-menselijke perspectief. Extra leuk als je meedoet met beide workshops.

meld je aan voor de workshop(s)

Woensdag 22 juni
workshop 1: 16:00 - 18:00 uur: De kleine watersalamander
workshop 2: 18:30 - 21:30 uur: De libelle   

Over LAND
LAND is een internationaal landschapsbureau dat werkt in Italië, Zwitserland en Duitsland. Met een team van meer dan 100 (landschaps)architecten, stedenbouw-planners, agronomen, ingenieurs en onderzoekers transformeren ze regio’s, steden en plekken sinds 1990. Het landschapsbureau verbetert het welzijn van mensen door klimaat-positieve oplossingen en participatieve processen toe te passen die leiden tot duurzame ontwikkeling. Ze innoveren met natuur en begeleiden de groene transitie in onze samenleving.

De Groene Maakplaats
De Groene Maakplaats is een maandelijkse open werkplaats van Waag op het Start-up Village van Amsterdam Science Park. Hier brengen we buurtbewoners, studenten en werkenden bij elkaar om samen te leren kijken en luisteren naar de natuur. We organiseren praktische workshops om je leefwereld al spelenderwijs te vergroenen. De Groene Maakplaats voor iedereen die zich wil verdiepen in ecologie in de stad. 

Locatie
planet B, Startup Village, Amsterdam Science Park
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Documenten
Deel dit: