Activiteit

De Groene Maakplaats: Vogels, vetbollen en voederplaatsen

woensdag 2 november 2022 , 14:00 - 17:00 uur
Illustration

Het wordt kouder en dat betekent dat de sjaals en dikke jassen weer tevoorschijn mogen komen. Trek ze ook vooral aan tijdens de volgende Groene Maakplaats, want we hebben weer een mooi buitenprogramma voor jullie in petto! Tijdens deze workshop kijken we om ons heen én omhoog, terwijl we ons afvragen: hoe kunnen we naast onszelf, ook de vogels een handje helpen in de koudere maanden? 

Meld je aan!

Waarom we vogels nodig hebben
Vogels hebben een belangrijke plek in het ecosysteem. Het is wat minder bekend, maar vogels verspreiden - net als bijen - zaden. Ook bestuiven ze planten. Daarnaast houden vogels het aantal insecten in evenwicht: bij elkaar eten ze zo’n 500 miljoen ton insecten per jaar! Last but not least: Vogels zijn goed voor de gezondheid. Het horen of zien van vogels in tuin of natuur helpt herstellen na stress en ziekte. Vooral voor de hardwerkende student of onderzoeker op Science Park is het goed en ontspannend voor de ogen om geregeld weg te kijken van je beeldscherm. Vogels geven ons een extra zetje om naar buiten gaan voor wat zon in het gezicht of een korte wandeling. (Bron: vogelbescherming.nl)

Helaas gaat het slecht met het aantal vogels in stedelijke gebieden: ten opzichte van 2007 waren er in 2020 gemiddeld 6 procent minder vogels in steden en dorpen te vinden, blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Sovon Vogelonderzoek. Het slechtst gaat het met vogels die leven in struweel en struiken. Die populatie is in het tijdsbestek van dertien jaar met gemiddeld 30 procent gedaald. Hoe kunnen we de vogels een handje helpen?

Wat we gaan doen
Samen met vogelaar Jesse Zwart kijken we welke soorten er op Amsterdam Science Park zoal leven en wat we kunnen doen om de vogelstand een positief steuntje in de rug te geven. Ook nemen we de stand op van de hoeveelheid hoge bomen en hoe staat het met de 'mid-level' vegetatie, zoals struiken of lage bosjes voor schuil- en eetplekken. We gaan op pad om de vogels en vogel-kans-plekken in het gebied in kaart te brengen en maken daarna vogelvriendelijke vetbollen. 

Gedurende de wandeling en workshop bespreken we ook of je er goed aan doet om de vetbollen, vogelhuisjes en voederplaatsen op te hangen die in tuincentra in de schappen liggen. En we slaan gelijk twee vliegen in een klap, want met het aanplanten van een vogelvriendelijke struik aan het einde van de workshop, verhogen we tijdens deze editie van de Groene Maakplaats de biodiversiteit. Zo vergroten we het welzijn voor de mens én dier.

Over de Groene Maakplaats
De Groene Maakplaats is een maandelijkse open werkplaats van Waag op het Startup Village van Amsterdam Science Park. Hier brengen we buurtbewoners, studenten en werkenden bij elkaar om samen te leren kijken en luisteren naar de natuur. We organiseren praktische workshops om je leefwereld al spelenderwijs te vergroenen. De Groene Maakplaats voor iedereen die zich wil verdiepen in ecologie in de stad. 

Kijk voor meer info op https://waag.org/nl/project/t-factor/

Locatie
planet B, Startup Village, Amsterdam Science Park
Kosten toelichting
5 euro / beperkt aantal gratis tickets beschikbaar
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Leeftijd
Vanaf 16 jaar
Omschrijving doelgroep 
Vogelaars, tuinders, stadsmakers, ecologen, biologen, natuurliefhebbers, stedenbouwkundigen, nieuwsgierigen.
Deel dit: