Bericht

Zo komt een 'Schoolstraat' tot stand

Geplaatst op 17 maart 2023, 15:30 uur
Illustration

Amsterdam wil meer schoolstraten in de stad. Dat zijn straten waar auto’s en ander gemotoriseerd verkeer niet mogen komen aan het begin en het einde van de schooldag. Dat is wel zo veilig voor onze kleine Amsterdammertjes. Scholen die ook hun straat veiliger willen maken, kunnen hiervoor hulp van de gemeente krijgen.

Advies kinderraad
Bij veel basisscholen is het een drukte van belang wanneer de school in- of uitgaat. Voetgangers, fietsen, bakfietsen, kinderen op de step, skeelers en auto’s: alles krioelt door elkaar heen. Vooral de vele auto’s zorgen regelmatig voor onoverzichtelijke en onveilige situaties. De kinderraad adviseerde onlangs om de schoolomgeving veiliger te maken, bijvoorbeeld door straten bij scholen af te sluiten voor auto’s. Een goed idee, dat naadloos aansluit bij de schoolstraten waar Amsterdam al volop mee bezig is.

Schoolstraat
Een schoolstraat is aan het begin en einde van de schooldag een half uur met een paaltje afgesloten voor auto’s en ander gemotoriseerd verkeer. Zo kunnen leerlingen veilig de school in en uit. De scholen moeten deze afsluiting zelf regelen met vrijwilligers, die de straat 2 keer per dag afsluiten. De gemeente kan de scholen daarbij helpen, onder andere met een proef, materialen zoals paaltjes en hesjes, en communicatie.

Zo komt een schoolstraat tot stand
Scholen die de onveilige verkeerssituatie in hun straat willen aanpakken, kunnen contact met de gemeente opnemen. Een van onze adviseurs komt dan langs om samen te kijken wat de beste oplossing is om de verkeerssituatie rond de school veiliger te maken. Als de schoolstraat als beste manier uit de bus komt, starten we met de school een proef van 3 maanden. Tijdens de proef vragen we de bewoners uit de buurt en de ouders wat hun ervaringen zijn. We kijken ook wat de afsluiting betekent voor de verkeersveiligheid en het verkeer in de rest van de buurt. Na de proef bekijken we alle resultaten. Het stadsdeel besluit daarna of de schoolstraat er definitief komt.

Schoolstraat aanvragen
Wilt u de omgeving van de school van uw kind of leerling verkeersveiliger maken? Neem dan contact op via:

Een mail aan verkeersveiligheid@amsterdam.nl
Onze website amsterdam.nl/schoolstraat.
Of vraag de gebiedsmakelaar in uw buurt.
 

Deel dit: