Waarom Amsterdam Oost binnen en buiten de begaande paden zo leuk is
Bron: Volkskrant-Mirjam Bosgraaf , illustratie: Joost Stokhof
Amsterdam (oost) Wereldstad en dorp
Voor de laatste Stadsgids-rubriek gidst Volkskrant auteur Mirjam Bosgraaf ons langs de beste plekken in haar eigen buurt: Amsterdam-Oost
Waar moet je wezen? Wat moet je zien en waarom? Voor deze allerlaatste editie van de rubriek Stadsgids gidst auteur Mirjam Bosgraaf ons zélf buiten de gebaande paden – in Amsterdam, waar ze nu 25 jaar woont.
Honderden keren heb ik het de afgelopen jaren gevraagd aan Nederlanders die in een buitenlandse stad woonden: wat is er bijzonder aan Kopenhagen, Lyon, Edinburgh? En wat zou je echt aanraden? Bij de laatste Stadsgids in deze vorm vroeg ik het aan mezelf. Wat vind je zo bijzonder aan Amsterdam? En die vraag was tot mijn verbazing lastiger dan gedacht. Want wat vind ik het mooist aan de stad waar ik al 25 jaar woon? Is het het wereldse, of juist het dorpse, de echo van de geschiedenis, het water overal? Ik dacht wel meteen aan mijn eigen buurt, Amsterdam-Oost. En aan wel honderd plekken. Die natuurlijk niet allemaal pasten, maar proberen kan altijd. Dus hierbij mijn Stadsgids van Amsterdam-Oost, net zo vol als de glaasjes bij proeflokaal ’t Nieuwe Diep.
Als ik aan Amsterdam denk, denk ik meteen aan mijn eigen buurt, de Indische Buurt in Oost. Alle leeftijden en culturen komen hier samen. Er is zo veel verscheidenheid dat iedereen zich er thuis kan voelen, wie je ook bent en wat je achtergrond ook is. Vooral via de basisschool van mijn dochter, op de Balistraat, heb ik veel buurtgenoten leren kennen. De buurt is een wereldstad en dorp tegelijk, het beste van twee werelden. Fijne plekken om af te spreken: Studio K, een ruim en relaxed café en podium met bioscoop aan het Timorplein. Het knusse Australische brunchcafé Drovers Dog (eggs benedict!) aan het pleintje bij de Eerste Atjehstraat. De Jonge Admiraal, retro-huiskamercafé met bijzettafeltjes en gebloemd servies op de Javastraat (149). Of IJs van Oost, weer Javastraat (79), dé zoete buurthangout, tot diep in de herfst open.
Eetstraat
En dan zijn we op mijn lievelingsstraat in de buurt: de Javastraat. Temperamentvol, bedrijvig, opvallend divers. Werkelijk alles is er, van wasserette tot kerk, van schoenmaker tot boekwinkel. En de Javastraat is dé eetstraat. Alles is hier te krijgen: guaves, pepertjes, Pakistaanse mango’s, visvingers, glutenvrije taart, shoarma, saag paneer. Alles voor Surinaamse saoto bij de aardige mensen van toko Man Li Ho (op nr. 21), mango lassi bij Saeed’s Curry House (nr. 9), plaatpizza bij La Fucina (nr. 99), rozemarijnbrood bij bakkerij Kardas (nr. 29), mooie Marokkaanse koekjes bij de naamloze bakkerij op nr. 66, en natuurlijk de Syrische falafel van Tigris & Eufraat op nr. 20; lekker blijft-ie, net als hun romige hummus.
AmsterdamBeeld Joost StokhofConcertkoepel
De Byzantijns geïnspireerde Majellakerk is een jaar of vijftien geleden verbouwd tot NedPho Koepel en nu een prachtige, hoge concertzaal en de thuisbasis van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Er zijn hier vaak concerten, maar wat ook kan en fantastisch is: voor een klein bedrag een repetitie van het orkest bijwonen.
NedPho Koepel, Batjanstraat 3
Wild
Ik leerde Wilde Zwijnen kennen in coronatijd, toen ze bij de keukendeur zalige kibbeling verkochten. Grappig dat het restaurant zich in deze buurt met al die wereldkeukens juist profileert als ‘moderne Nederlandse keuken’. Fijn culinair restaurant met verrassingsmenu’s, ook vegetarisch. Tomaatjes uit de Fruittuin van West, mozzarella uit Groningen, goddelijke pommes duchesse.
Wilde Zwijnen, Javaplein 23
IJsvogel, meerkoetjes, konijn
Door naar het Flevopark. Geliefd park, waar we soms een ijsvogel spotten en in het voorjaar de babymeerkoetjes volgen. Hier staat Angstig konijn, het gave kunstwerk van Piet Parra. En midden in het park, aan het water, ligt ’t Nieuwe Diep, distilleerderij en proeflokaal in het oude gemaal. Betoverende plek. Ze schenken er huisgestookte likeuren in volle glaasjes, met namen als Volmaakt geluk of Naveltje bloot. Soms breiden we de wandeling uit en lopen over het Waterkeringpad/de Westelijke Merwedekanaaldijk naar de Amsterdamsebrug. Aan beide kanten water hier, er varen vrachtschepen voorbij, in de verte raast de A10. Bijzonder dat zo’n weids watergebied zo dicht bij onze drukke buurt ligt. Bij de Amsterdamsebrug, aan de Zeeburgerdijk, ligt herberg Zeeburg, historische herberg met een bewogen geschiedenis. En wat we soms doen: over de Amsterdamsebrug lopen, naar Eiburgh Snacksbij de P+R 2, voor de allerknapperigste patat met voor 3,50 euro. Een ander soort volmaakt geluk.
AmsterdamBeeld Joost StokhofHet water en het uitzicht
Ik hou ervan dat bijna overal water is in Oost, en dat overal de geschiedenis nog zo aanwezig is. Vaak wandel ik naar de grote bibliotheek, de OBA, via de Oostenburgergracht. Dan kom je uit bij het Scheepvaartmuseum (de koepel van staal en glas op de binnenplaats is magnifiek) en bij het nog niet zo lang toegankelijke oude Marineterrein. In een van de gebouwen heeft Vincent van Gogh nog even gewoond. Als je dan, via de Kortjewantsbrug, langs het Nemo en over de voetgangersbrug naar de OBA loopt, ben je op een van de mooiste plekken van Amsterdam. Rondom water, allemaal historische schepen en een geweldig uitzicht op de Nicolaasbasiliek, het Scheepvaarthuis en het Muziekgebouw. Boven in de OBA is het uitzicht nog mooier.
AmsterdamBeeld Joost StokhofVegabuffet
Een aparte pluim voor Spirit, vegetarisch en biologisch restaurant op de hoek van de Czaar Peter, met een uitgebreid buffet, met zoetigheden. Veel keus voor vega’s, hoe vaak komt dat voor? En bij alle gerechten staat precies welke ingrediënten erin zitten, prettig voor bijvoorbeeld mijn vriendin die geen gluten mag.
Spirit, Czaar Peterstraat 2a
De laatste eenhoorn
Aan de Ringdijk staat, een beetje verborgen, restaurant/hotel De Vergulden Eenhoorn. In de 18de eeuw gebouwd als buitenverblijf, later werd het een boerderij, en nu ligt het boerderijtje er wonderbaarlijk genoeg nog steeds, gestold in de tijd, met die rode luiken en een hooiberg, midden tussen de flats. Met tuinleven in de zomer en een haardvuurtje in de winter.
De vergulden eenhoorn, Ringdijk 58
Om het af te leren, nog vijf extra’s:
- Die heel goeie delicatessenwinkel in het Oostelijk Havengebied: Tull’s. Zalige zuurkool en curry. (Tull’s deli, C. van Eesterenlaan 21-23)
- Het Markerhuisje op Wittenburg: authentiek scheepswerfhuisje en minirestaurant aan het water. (Markerhuisje, Tweede Wittenburgerstraat 133)
- Best bekend, maar het klopt, de kaneelbroodjes en kardemombuns van 4850, bij het Oosterpark, zijn hemels. (4850, Camperstraat 48-50)
- Het Faire Oosten: grote, verrassende en helemaal duurzame cadeauwinkel in winkelcentrum Oostpoort. (Het Faire Oosten, Waldenlaan 208)
- Een evenement: elk jaar 11 november in de Indische Buurt, magische Sint Maartenoptocht, met vuur en lichtwezens, om het duister en de wintergeesten af te weren.