Tuintrail Oost
We gaan vanuit een aantal tuinen en parken: Jeugdland, Anna’s tuin en Ruigte, Tuinpark de Nieuwe Levenskracht, Tuinpark de Hof van Eden, Kinderboerderij de Werf, Natuurjebestebuur in de sportparken Voorland, Arboretum De nieuwe Ooster, De bloementuin van Darwin, Tuinpark Klein Dantzig, Volkstuinpark Amstelglorie, Park Frankendael, samen “groene wandelingen” ontwerpen, voor jong en oud.
Elk park en iedere tuin krijgt een eigen thema: bijvoorbeeld permacultuur in Anna's tuin en Ruigte, vlinderidylle in sportpark Voorland, bloemenpracht in de bloementuin van Darwin, Bijenweelde: 60 solitaire bijensoorten in Amstelglorie.
We wandelen van station tot station, van Station Sciencepark naar Amstelstation en vice versa.
De wandelingen zijn niet alleen bedoeld voor wandelaars in het algemeen en families uit de buurt, maar we willen deze ook gericht bekend maken bij het maatschappelijk werk en de huisartsenpraktijken in Oost Watergraafsmeer. We denken aan mensen met diabetes, depressie, burnout of eenzame mensen die samen wandelingen willen maken.
Door samen te werken in een cluster van groene partijen hebben we de kennis over het groen in de buurt en de educatieve, culturele en sociale activiteiten die daar ontwikkeld zijn, gebundeld en gedeeld. Ook leggen we hierbij een basis voor de toekomst waarin we veel mogelijkheden zien in het sociale domein, om de toegankelijkheid van de tuinen en de parken voor buurtbewoners nog meer te kunnen vergroten.
De gemeente Amsterdam hecht aan een duurzaam gezond stadsdeel: samenwerking van diverse groene organisaties en het organiseren van wandelingen leiden tot een gezonde levensstijl en tegelijk ook tot sociale cohesie. Het wordt makkelijker voor mensen die zich eenzaam voelen hierbij aan te sluiten. Op veel plekken kan in de buitenlucht vrijwilligerswerk worden gedaan, waarvan veel mensen nu niet op de hoogte zijn. Zeker in onzekere Corona-tijden willen we mensen inspireren om tijd in de buitenlucht door te brengen.
De Groenontdekkingstocht neemt flink wat kilometers in beslag en het is logisch dat het ook aantrekkelijk is om tussendoor ergens uit te rusten en wat te nuttigen in een horeca-gelegenheid. We gaan met allerlei horeca-gelegenheden die binnen de wandeling vallen afspraken maken om met een speciaal aanbod te komen voor wandelaars, individueel of in groepsverband. Horeca-gelegenheden hebben het extra zwaar in corona-tijd en dit is een steuntje in de rug. Voor hen moet een aparte plek op de poster, flyer worden gemaakt zodat het gemakkelijk is het aanbod te lezen. Uiteraard binnen de normen die het RIVM eraan stelt. Het kan dus zijn dat men van tevoren moet reserveren.
De Groenontdekkingstocht kent verschillende varianten: voor de LA wandelaars de gehele wandeling van station tot station, (van station SciencePark naar Amstelstation en vice versa) voor (groot)ouders en hun kinderen kleine speelse ervaringstochten met beloning: zoals na het bloten-voetenpad en de zintuigen-tuin in Jeugdland een mooie kleurplaat met een drankje, of na de speurtocht in de kinderboerderij een ijsje. We zullen voor de wandelvarianten zogenaamde "knooppunten", ontwerpen. Voor wie slecht ter been is, zijn kleine rondwandelingen mogelijk per park of tuin afzonderlijk, ook in een rolstoel.
Ook zullen er voor een paar tuinparken zomer,- en wintervariaties komen, in verband met de sluitingstijd in de winter. (tussen 1 oktober en 1 april zijn Nieuwe LevensKracht en Hof van Eden voor wandelaars gesloten). Dit is nodig ivm vandalisme en inbraak.
De tuinparken Amstelglorie en Klein Dantzig zijn in de wintermaanden tot 17.00 uur voor wandelaars open. Dat zullen we op de poster en flyers natuurlijk vermelden.
Bij OostBegroot is er inmiddels een subsidie voor dit project aangevraagd.
Marike Soeterik
Wat een leuk plan!
Vanuit Dynamo denk en doe ik graag mee. Ik heb ook veel contacten met huisartsen. Zullen we binnenkort even contact hebben? Groet, Marike Soeterik, Dynamo, MSoeterik@dynamo-amsterdam.nl
Hendrikje Veerman