Peter Hoogendijk
In 2003 zijn we hier komen wonen met onze twee zoons. Daarvoor woonden we in de Pijp. We vinden Don Bosco een erg mooie en leuke buurt, met de Middenweg als prima winkelstraat en Park Frankendael naast de deur. De oudste is inmiddels uit huis, maar hij komt nog regelmatig langs, gezellig! Met z'n drieën (en 2 poezen) hebben we gelukkig voldoende ruimte in huis om te werken en te studeren - corona wise.
Ons huis is uit 1910, we hebben een VvE met onze bovenburen. We vinden het leuk om het huis goed te onderhouden, zowel binnen als buiten. Ook zijn we bezig om het huis beter te isoleren en te verduurzamen. Zonnepanelen, led verlichting, vloerisolatie, radiatorfolie, A+++ apparatuur, inductiefornuis, een 'hybride ready' cv-installatie, dat soort zaken. Een warmtepomp staat op de verlanglijst, maar eerst wat beter isoleren.
Eline en ik vinden tuinieren erg leuk. In onze achtertuin hebben we veel planten, een flinke krulwilg (je ziet 'm staan vanaf de Middenweg) en een vijgenboom, we hebben een tuinhuis met groendak, een regenton en wormenhotel (als je wat tijgerwormen wil voor je eigen compostbak, laat maar weten). Afgelopen zomer hebben we aan de straatkant onze geveltuin uitgebreid, er groeit nu hop en passieflora. We hopen dat de hop volgende zomer onze voorgevel tegen de hitte beschermt.
Ik heb lang in de tv-wereld gewerkt (AT5 en NH) en documentaire films gemaakt over Nederlands Indië (www.dammasfilms.nl), maar inmiddels werk ik al jaren in de duurzame sector. Via de netwerkorganisatie 02025 help ik o.a. met de maandelijkse Energieontbijten, maar de laatste tijd zit ik vooral in Zuidoost waar we vanuit de Groene Hub heel Gaasperdam van het aardgas af willen helpen. We werken daar met zgn. Donut Deals, waaronder GFE-inzameling, de QuickFix Brigade en een Biovergister. Daarmee gaan we vanaf december van etensresten van de plaatselijke horeca biogas en plantvoeding maken. Dat is meteen een effectieve manier om rattenoverlast te bestrijden.
Alle ervaringen wil ik graag inzetten om de Watergraafsmeer ook van het aardgas af te krijgen. Dat kan per woning, per VvE, per appartementencomplex en per buurt. Ik schrijf hierover in de buurtkrant #Dwars. Deze website Hallo Watergraafsmeer, waarvan ik één van de initiatiefnemers ben, is volgens mij een heel goed instrument om de klimaatproblemen en de energietransitie aan te kaarten. Dit digitale buurtplatform is voor nog veel meer onderwerpen en thema's geschikt, zoals sport, cultuur, historie, wonen, zorg, groen etc., maar daar past duurzaamhied prima tussen.